HEM PERDUT LO TREN

Recuperem l’Avant entre les Terres de l’Ebre i Barcelona

Des de Diàspora Ebrenca i Trens Dignes Ebre, demanem a la Generalitat de Catalunya i a Renfe la necessitat urgent de restablir el servei de tren ràpid que connecti Tortosa i l’Aldea amb Barcelona. I ho demanem perquè aquest servei ja existia, per no-discriminació, per reequilibri territorial i per una visió de futur que sorgeix de les oportunitats que genera un escenari creixent de teletreball, tal com ja s’ha vist en altres territoris.

AQUEST TREN JA EXISTIA, NO ÉS RES DE NOU.
El 3 de febrer del 2022 farà dos anys que es va posar en funcionament el servei Avant que connectava Tortosa i l’Aldea amb Barcelona passant per l’estació del Camp de Tarragona. Aquest servei es va suspendre poques setmanes més tard a causa de la pandèmia i no s’ha tornat a restablir.

PER VISIÓ DE FUTUR, CAL APROFITAR LES OPORTUNITATS DEL MOMENT ACTUAL.
Gràcies a l’experiència del teletreball, moltes persones han passat de viure a Barcelona a tornar a viure a les Terres de l’Ebre mantenint la feina a Barcelona. En poden ser encara moltes més. El servei deficient actual fa poc atractiu establir-se més enllà de la segona corona metropolitana malgrat les oportunitats del nou context. Per això, cal aprofitar la línia d’alta velocitat existent entre Camp de Tarragona i Barcelona per poder connectar Tortosa amb Barcelona en un màxim d’una hora i quaranta minuts.

PER NO-DISCRIMINACIÓ I EQUILIBRI TERRITORIAL.
Si bé és cert que el servei s’ha reduït des de Lleida i Figueres, no és menys cert que aquestes zones de Catalunya continuen gaudint del servei Avant que els connecta amb Barcelona.

PER CONNECTAR-NOS AMB BARCELONA I ALTRES TERRITORIS.
El tren Avant de l’Ebre a Barcelona no només permetia arribar més ràpidament a la capital del país, també ens connectava amb l’estació Camp de Tarragona i des d’allà amb la resta d’estacions de l’estat espanyol i Europa. A més a més, aquests trens permeten aprofitar el temps treballant mentre es viatja en disposar de taules i endolls, uns elements que no existeixen als serveis convencionals de Renfe cap al sud de Catalunya.

AMB UNA ESTACIÓ INTERMODAL.
Perquè el servei pugui repercutir de forma beneficiosa al conjunt del territori, l’estació de l’Aldea ha de ser una veritable estació intermodal, on arribi servei d’autobusos des de diferents municipis del voltant coincidint amb les arribades i sortides de cada tren.


Per tot això, demanem el retorn d’aquest servei perdut durant la pandèmia. És necessari tornar a connectar les Terres de l’Ebre amb Barcelona en un tren ràpid, aturar el dèficit ferroviari d’aquestes comarques i fer les inversions necessàries perquè el nou context de teletreball que s’obre també sigui una oportunitat per al nostre territori.

Desplaçat dalt de tot